Главният архитект на София Здравко Здравков дава пресконференция, в която

...
 Главният архитект на София Здравко Здравков дава пресконференция, в която
Коментари Харесай

Борисов еднолично и незаконно спря Златен век. И това няма нищо общо с правовата държава

 Главният проектант на София Здравко Здравков дава конференция, в която ненадейно декларира, че съгласно него постройката няма позволение за градеж и той в никакъв случай не би подписал удължение на сходно позволение. Указателните писма, изпратени му от министерството, последователно стартират да се назовават тълкувателни и да се оприличават като персонална преписка сред зам.- министър и вложител. До този миг никой не ги е видял. Арх. Здравков не премълчава обаче обстоятелството, че е издавал редица допълнения и промени на плана, някои от които даже градивни. Редно ли е за градеж, който съгласно него е с изтекло позволение, или с позволение, което не е имал желание да подписва, заради някакви персонални съображения, арх. Здравков да прибира такси или да подписва документи за промени и допълнения, свързани с реализирането на една „ противозаконна “ постройка? До този миг в бюджета на Софийска община за градежа на постройка " Златен век " са постъпили под формата на такси може би повече от 1 млн. лева, които общината е прибирала драговолно. " Артекс Инженеринг " строят постройка в " Лозенец " – висока, " Златен век " - инвестиция, почнала още през 1996 година.
 

През 2010 година градежът стартира с откриването на строителна площадка.

 

През 2012 година планът получава удължение на строителното позволение с пет години от основния проектант на София, т.е. до 2017 година.

 

Проектът е в ход и в него са вложени десетки милиони.

 

Архитектурният план и фундаментът са за висока постройка, такава каквато е утвърдена и стартира да се строи.

 

По закон, след приключване на позволение за градеж може да се изиска последващо, а Софийска община прибира съответните такси за това, в тази ситуация това не е дребна сума.

 

Но, заради десетки пропуски и несъгласия, Законът за устройство на територията (ЗУТ) непрестанно търпи промени. Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) в последните 15 години, издава повече от 350 указателни писма, свързани със закона, които дават насоки за работа на общинските администрации в цялата страна, с цел да е допустимо да се реализира работата по стотици, зависещи от това планове.

 

През 2017 година се прави следващата корекция на Закон за устройство на територията, която удължава периода за годност на огромни инфраструктурни планове (категории 1 и 2) от пет на 10 години. Според вносителите на тази корекция в закона, това е належащо, тъй като десетки, значими за страната инфраструктурни планове, в това число с европейско финансиране, са забавени и са с изтичащи разрешителни, т.е. те са в ход. В тази категория попада и постройката " Златен век ", като постройка второкласен. В този миг, следвайки всички процедури, компанията-инвеститор е подала към този момент документи за следващо удължение на периода с още пет години – до 2022 година.

 

Внесла е и съответната такса. Но, поради измененията в закона се обръща към Министерството на районното развиване и благоустройство с въпрос дали новите ремонти се отнасят и за нея. Министерството издава указателно писмо до основния проектант и дава отговор на запитването на компанията, че да, тази корекция се отнася и за Златен век, като постройка второкласен, срокът ще е до 2020 година и не е належащо издаването на ново позволение. Компанията изтегля своята молба за удължение на периода за разрешителното до 2022 година, защото неговото сключване е невероятно затова.

 

Какво се случва зад кулисите:

 

В процеса на градеж на постройката се появява следващият предприемчив комитет, за да спре тази инвестиция и да се намали доста етажността на постройката, което на практика е невероятно.

 

На по-късен стадий, макар че митингите стават малобройни и съвсем напълно подкрепени от членове на политически партии, стартират да пишат десетки писма до всички вероятни институции, да изискват инспекции на всякакво равнище и, в последна сметка, даже завеждат дело за безучастие против Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), т.е. че не си вършела работата, а и не намира аргументи за прекъсване на градежа.

 

Техните изказвания и претенции са: че постройката няма годно позволение за градеж и по новия градоустройствен проект в този регион към този момент не могат да се строят толкоз високи здания, че планът би трябвало да се преработи отначало, да се смъкна неговата етажност или да се събори изцяло. За тяхно страдание обаче, постройката има виза от 1996 година и законно позволение за градеж от 26.01.2007 година за многоетажна постройка и всички институции настояват, че съгласно последната смяна в закона разрешителното е до 2020 година.

 

В хода на тези митинги кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант на гр. София, както в диалози с протестиращите, по този начин и посредством медиите, са обяснявали и заявили цялостната правда на постройката " Златен век " и периодите за годност на разрешителното и за градеж, в това число и в изявление по Националната телевизия.

 

В този интервал вложителите на постройката и кметът на София организират срещи и " Артекс " в символ на благосклонност понижава височината с повече от 20 метра.

 

Днес, в идната поредност от избори, избухват имотни кавги, забъркано е и името на " Артекс Инженеринг ".

 

Компанията повече от 25 години строи без компромис в качеството, употребява най-съвременни технологии  и стандарти. И в София е построила над 45 здания.

 

Сред клиентите си има доста известни персони – спортисти, актьори, предприемачи, публицисти и, естествено, политици. Попадането на няколко имена от ръководещата партия измежду клиентите им води до основаването на десетки подправени вести за компанията " Артекс Инженеринг ", проправили си път и популяризирани даже от националните медии. Усещайки, че обстановката е прекомерно подобаваща, Инициативен комитет " Лозенец " възобновява незабавно своите митинги против постройката " Златен век " на " Артекс " с нова мощ.

 

Междувременно, с цел да потуши имотните кавги, валят оставки и държавното управление е готово на всичко.

 

Министерството на районното развиване и благоустройство, в лицето на министър Петя Аврамова, излиза с неуверени изказвания пред медиите, в които твърди, че е провела съвещания с десетки експерти, свързани с измененията в Закона за устройство на територията, които се били разделили на половина в мненията си.

 

Защо се случва това? Междувременно протестиращите са популяризирали посредством всички медии, че поправката в закона е „ корекция Артекс “ и я дефинират като лобистка, направена особено за постройката " Златен век ", свързвайки имотните кавги точно с това и какъв брой доближена е компанията " Артекс " до ръководещата партия ГЕРБ. Всички медии стартират да назовават поправката – „ поправката " Артекс “.

 

Можеше да се попитат вносителите на закона, кмета или основния проектант на София и да се изиска лист с всички стартирани планове 1 и 2 категория. Защото към този момент се знае, че има доста такива в цялата страна, които не престават да строят, възползвайки се от тази корекция. И основният проектант на София доста добре знае кои са те.... Един от тях е постройка, строяща се в историческия център на София от външен вложител. Още повече за какво им е на " Артекс " тази корекция, в случай, че без нея разрешителното за градеж би било не до 2020 година, а до 2022 година.

 

Министър-председателят Бойко Борисов подрежда да се извърши следващата инспекция от ДНСК  на постройката " Златен век ", за да се открият аргументи градежът на постройката да бъде спрян най-малко краткотрайно. Намират такива и градежът е спрян. Ход, с който Борисов желае да понижи силата на разгарящите се митинги, в които към този момент се е вляла силата на разнообразни опозиционни партии. Дори омбудсманът Мая Манолова, спрягана за кандидат-кмет на София в идните избори, към този момент е участник в митингите на Инициативния комитет " Лозенец ". Фандъкова мисли по какъв начин да отнеме тази нейна самодейност и да се трансформира в дейна страна, участваща в този проблем.

 

Появяват се и кавги към безкрайните поправки в центъра на София и кметът Фандъкова е сложена под непрекъснат пресечен огън от всички медии. В едно от интервютата си, в пояснения по следващия скандал, й задават въпрос, обвързван със постройката " Златен век ", на който тя дава отговор, че е срещу градежа на тази постройка.

 

Вече намерено се приказва по всички медии, протестиращите дават изказвания, изявленията и популяризират тезите си, една от които е, че градежът няма годно позволение за градеж.

 

Главният проектант на София Здравко Здравков дава конференция, в която ненадейно декларира, че съгласно него постройката няма позволение за градеж и той в никакъв случай не би подписал удължение на сходно позволение. Указателните писма, изпратени му от министерството, последователно стартират да се назовават тълкувателни и да се оприличават като персонална преписка сред зам.-министър и вложител. До този миг никой не ги е видял.

 

Тук е добре да се означи, че единствено Народното събрание на Република България може да пояснява законите, затова това не могат да бъдат тълкувателни писма. В конференцията си основният проектант подвежда всички публицисти, пристигнали да го изслушат. Премълчава и обстоятелството, че в продължение на години е твърдял, че компанията е с годно позволение за градеж на постройката " Златен век " до 2020 година. Едва през днешния ден някои публицисти се сетиха и изровиха негови изявленията, доказващи това.

 

Арх. Здравков не премълчава обаче обстоятелството, че е издавал редица допълнения и промени на плана, някои от които даже градивни. Редно ли е за градеж, който съгласно него е с изтекло позволение, или с позволение, което не е имал желание да подписва, заради някакви персонални съображения, арх. Здравков да прибира такси или да подписва документи за измениения и допълнения, свързани с реализирането на една „ противозаконна “ постройка? До този миг в бюджета на Софийска община за градежа на постройката " Златен век " са постъпили под формата на такси може би повече от 1 млн. лева, които общината е прибирала драговолно.

 

Главният проектант трансферира топката към Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). Началикът на ДНСК арх. Несторов декларира на конференция, че постройката е законна, само че удължаването на разрешителното за градеж идвало в резултат на всяка една смяна за изменение и допълнение на плана, подписвано от основния проектант на София. По този метод ръководещите се мъчат да отделят проблема " Златен век " от тяхната корекция в закона, оповестена за лобистка и основана сякаш особено за " Артекс ".

 

Логиката е, че в случай че тя не се отнася за тях, значи не е такава. И по тази причина очевидно на арх. Несторов му е подредено да потърси други правни причини, разнообразни от поправката. Факт е обаче, че даже и в този случай постройката ще е с годно позволение за градеж, защото в страната съществуват и такива прецеденти.

 

Временното прекъсване на градежа не дава търсения резултат, защото строителят отстранява всички забежки много бързо, а и протестиращите заплашват, че това не ги устройва и желаят цялостното прекъсване на " Златен век ". Нещо повече – желаят отчасти или изцяло разрушение на постройката, обявявайки я даже, че е „ монумент на корупцията “.

 

Протестиращите желаят среща с премиера Борисов, виждайки че институциите са затънали в несъгласия. Борисов се съгласява на такава, като на тази среща са поканени всички: кметът на София, основният проектант на София, шефът на ДНСК, министър Аврамова, зам.-министър Йовев, представителите на Инициативния комитет " Лозенец ": Мариан Башур, Никола Вапцаров, Войслав Тодоров, само че не и вложителят. И както споделя самата Фандъкова – „ ние се събрахме на среща, с цел да координираме своите дейности “. Действия против български вложител. Решението е градежа да се спре и се декларира, че единствено и само съдът може да каже дали постройката е законна.

 

Днес обаче, откакто градежът на " Златен век " е спрян с решение на българския министър председател, е ясно, че ще последват каузи.

 

През цялото това време компанията " Артекс " мълчеше и като реакция на протичащото се разпространяваше само къси прессъобщения, в които показваше своята позиция. На какво се дължи това безмълвие?  Най-вероятно на това, че те мощно подвластни от благоволението на всички тези институции да издават и следващи позволения за други техни планове.

 

В последното си изявление, в утринния блок на бТВ, основният проектант на София заяви, че " Артекс " имат и други обекти в други квартали, които чакат своите разрешителни от него. И това в случай че не е опасност, с други думи – трайте си, тъй като нищо няма да ви подпиша! За ръководещите е значимо да се понижат до най-малко свадите и протестните дейности преди изборите. Затова се раздават пари, валят оставки и, както се вижда, стопират планове на частна компания. За тях е без значение дали ще изгубят делата в съда, тъй като това ще се случи доста откакто са минали изборите. А те са с упоритостта да продължат да ръководят. Жалкото е, че големите загуби след изгубените от страната каузи по този проблем ще бъдат заплатени за следващ път от българския поданик.

 

Седмица преди Бойко Борисов да каже тежката си дума, компанията " Артекс Инженеринг " разгласява всички документи, свързани със градежа " Златен век ", с цел да има цялостна бистрота по този проблем. Всеки може да се запознае с документите на техния уебсайт: arteks.eu.

 

Заглавието е на " Гласове "

Дискусия по тематиката можете да прочете тук
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР